|
 |
Galla til daglig
|
|
18 Apr, 2009 -
29 Apr, 2009 |
|
Sixten Therkildsen
|
|
Video, fortællinger og t-shirts
|
|
|
Klik på billedet og se flere billeder |
|
På udstillingen Galla til daglig viser Sixten Therkildsen fire værker, som alle handler om subkulturer, der grupperer sig omkring alternative idealistiske tanker. Personerne, som agerer i disse grupper, har i overført betydning gruppens galla-uniform på til daglig. De tager deres tilhørsforhold til subkulturen på sig som en livsstil, der leves og menes hver eneste dag. Sixten Therkildsens nye projekt Narration Tee, www.narration-tee.com , som har premiere på udstillingen, fortolker og benytter endda helt konkret en meget almindelig brugt galla-uniform; nemlig forenings t-shirten med et påtrykt logo. Et par af udstillingens videoværker har taget de historiske briller på og forsøger at lære af fortidens identitetsskabelse for at forstå vores egen samtid. På hverdagens niveau taler alle udstillingens værker om, den risiko, der er, for varig skade på den demokratiske menings- og interesseudveksling, når den traditionsbundne og markedsfokuserede mainstream forsøger at dominere vores identitetsskabelse og vores kultur. Udstillingens fire video- og t-shirt-projekter præsenterer alle, på hver sin humoristiske og finurlige måde, alternativer til de vedtagne identitets-normer, som samfundets mainstream kultur bygger på. Værkerne er her beskrevet nærmere:
Narration Tee Narration Tee er et helt nyt projekt, som Sixten Therkildsen har produceret til denne udstilling. Projektet præsenterer tshirts med grafiske logoer fra opdigtede interesse-fællesskaber, små foreninger, subkulturer og andre sammenhold. Til hver t-shirt følger en lille publikation med en fortælling, der har rod i det fællesskab og den subkulturelle identitet, som t-shirten repræsenterer. T-shirts fra 10 forskellige fællesskaber kan købes på udstillingen og på www.narration-tee.com og de vil klæde ethvert nyt medlem af gruppen. Klæder skaber folk og man kan således tage sin nye t-shirt på, læse fortællingen til man kan den udenad, for herefter senere selv at fortælle fortællingen videre og på den måde påtage sig en helt specifik og meget interessant identitet, som en person der har noget særligt at gå op i. En person med en stærk kulturel kapital. Projektet er en hyldest til de af hverdagens kulturer, som med deres helt egen modsatte dagsorden ligger og bobler under hovedstrømmen. Narration Tee handler om at formidle og tilbyde andre identiter end dem, som normalt får plads i modeverdenens kommercielle rum. Alle fortællinger og illustrationer i projektet er skrevet og tegnet af Sixten Therkildsen og kan desuden findes på www.narration-tee.com
Hvad indad vindes... Hvad indad vindes... er et video- og lytteprojekt, der sætter fokus på sub-kulturelle visionære tanker om et socialt mere retfærdigt samfund i 1880´ernes og 1890´ernes København og behandler identitets-problematikker omkring en påstået homogenitet i danskheden. Projektet benytter sig af en række foto-snapshots fra 1880´ernes og 1890´ernes private og familiære side af tilværelsen. I sidste halvdel af 1800-tallet førte Danmarks militære og territoriale nederlag til devisen om, at hvad udad tabes, skal indad vindes. Med hensigter om national samling vendte man blikket indad mod det hjemlige og velkendte for at se på det, som var særligt dansk. Den dansk-folkelige identitet skulle styrkes. Det er blandt andet den proces og de følelser, der dengang opstod, som vi i dag stadig bygger vores danske identitet på. Projektet lader publikum lytte til mange korte fortællinger om emner, der var vigtige i slutningen af 1800-tallet og som stadig er relevante idag. Blandt andet drejer det sig om bedre levevilkår for samfundets lavere sociale klasser, om modstand mod militarismen, om udveksling mellem folkeslagene og om kampen for lighed mellem kvinde og mand.
The story came off Videoprojektet The story came off, handler om et socialt og ideologisk opgør med samfundets magelige middelklasse-identitet i 1960´ernes USA. Projektet tager udgangspunkt i en samling smalfilm fra 1960´ernes USA. Sixten Therkildsen købte filmene på ebay af en person, som ikke vidste hvem, der i sin tid lavede de private optagelser af bryllupper, fødselsdagsfester og juleaftener. Publikum kan på udstillingen, mens de iagttager smalfimsoptagelsene, lytte til fortællinger, som kunstneren har konstureret af forskellige komponenter så som historiske kendsgerninger om sociale uroligheder og borgerrettighedsaktivisme i 1960´ernes USA, samt nogle uddrag af et idealistisk manifest skrevet i 1962. Fortællingernes tredje element ligner anekdotiske indslag, men er i virkeligheden noget, Sixten Therkildsen har opdigtet. Med en del held lykkedes det kunstneren at opsøge og få en dialog om sine fortællinger med en kvinde fra den familie, som mistede smalfilmene og denne dialog optræder i projektet, som en speak fra to skuespillere.
På anden hånd dokumentation På udstillingen vises en video, der dokumenterer projektet På Anden Hånd; oprindelig lavet til en Røde Kors genbrugsforretning i København. Projektet bestod af en samling tøj, som kunderne i genbrugsforretningen kunne købe samtidig med, at de på to monitorer havde mulighed for at betragte billeder fra adskillige personers private fotoalbum. På den måde blev det klart, hvornår og hvordan de forskellige stykker tøj i samlingen havde været brugt af de tidligere ejere. Tøjsamlingen og de tilhørende fotos repræsenterede en tidsperiode helt tilbage fra 1940´erne og op til 1990´erne. Videoinstallationen i genbrugsforretningen havde til formål at forklare og overlevere identitet fra beklædningsgenstandenes tidligere ejere til de kunder, der som et alternativ til mainstream forbrugskulturens normer købte tøjet i genbrugsforretningen.
Udstillingen åbner 18/4 og er åben klokken 13.00 – 17.00 disse dage: Lørdag 18. April, søndag 19. April, lørdag 25. April, og søndag 26. april
Sixten Therkildsen er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2003. Se desuden www.narration-tee.com og www.kunstdk.dk/kunstner/sixten_therkildsen
Kunstneren har fået sin produktion af det nye værk støttet af Århus Kommunes Kulturudviklingspulje og rum46 er støttet af Århus Kommunes Kulturudviklingspulje.
Med venlig hilsen
rum46 Studsgade 46, st. tv. 8000 Århus C www.rum46.dk
|
|
|
RELEVANTE LINKS |
|
|
|
|
 |
|
|
 |